Selasa, 19 April 2011

Tempoyak petai/udang/ikan bilis

ermm resepi ni boleh diubah ikut selera masing2 yerk..

udang / petai / ikan bilis
3 sudu besar tempoyak
5 biji cili padi
1 biji bawang besar
1/2 cawan santan pekat
daun kunyit (potong kecik2 ye)
garam, gula, sedikit serbuk kunyit

cara penyediaan:
1. tumbuk atau blender cili padi dan bawang besar
2. tumis bahan yg dikisar tadi..
3. masukkan tempoyak, serbuk kunyit dan santan.
4. masak dengan api yg perlahan.
5. masukkan petai/udang/ikan bilis dan daun kunyit..
6. perasakan..

2 ulasan:

Nava K berkata...

I love tempoyak, just eat today with some ulam, am trying to make the tempoyak at home so that I can enjoy eating it everyday.

Mun berkata...

Nava: waa... you like also? (^___^)